Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας, ο ρόλος και οι σκοποί του

Posted: 03/05/2021 in Uncategorized


Η Ανεμώτια μας είναι ένα όμορφο χωριό το οποίο όμως, είναι κοινό μυστικό, μειώνεται πληθυσμιακά και πλέον η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι μεγάλης ηλικίας. Κύριες επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων του είναι κυρίως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η οικοδομή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Υπηρεσία οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ήταν 449 (2011) ενώ πλέον τον φετινό χειμώνα ήμασταν 200 περίπου.

Ο Αγροτικός Σύλλογος του χωριού μας ιδρύθηκε το 1984. Όπως αναφέρει και στο καταστατικό του, γενικός σκοπός του είναι η διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του και όλων των αγροτών.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος μας, ήδη από την επαναδραστηριοποίηση του το 2011, έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα ικανό ποσοστό των νεαρότερων κατοίκων του χωριού. Δηλαδή τους ανθρώπους που αποτελούν την παραγωγική δύναμη της Ανεμώτιας, τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, που σχεδόν αποκλειστικά, κρατάνε την  οικονομία του τόπου. 

Λιγότερο ή περισσότερο επαγγελματικά, η κτηνοτροφία, η καλλιέργεια της ελιάς, η αμπελοκαλλιέργεια, η μελισσοκομεία και η καστανοκαλλιέργεια  απασχολούν τους εναπομείναντες κατοίκους. 

Παραθέτω, ενδεικτικά ορισμένες από τις δράσεις / παρεμβάσεις του Συλλόγου μας:

  • Συμμετείχε σε συναντήσεις και παρεμβάσεις για την δακοκτονία, όπου μέσω της Ομοσπονδίας μας προτείνεται και ο τρόπος υλοποίησης της. 
  • Πήρε πρωτοβουλίες και συμμετείχε σε δράσεις για την προστασία αιγοπροβάτων από επιζωοτίες, όπως με την ευλογιά προβάτων που έφτιαξε σημεία απολύμανσης στο χωριό μας.
  • Εξασφάλισε κτηνιατρικά φάρμακα σε οικονομικές τιμές,
  • Διοργάνωσε ενημερώσεις με γεωπόνους και κτηνιάτρους για την ορθολογική χρήση γεωργικών και κτηνιατρικών σκευασμάτων , διατήρηση και μετατροπή βιολογικής στην γεωργία και κτηνοτροφία, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Καλλιεργητικές φροντίδες σε ελαιώνες και αμπελώνες κ.π.α
  • Συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις, εκδηλώσεις αλλά και τα αγροτικά συλλαλητήρια που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για αγροτικά θέματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες του νησιού, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τους δασικούς χάρτες κ.λπ.  Συναποφάσισε και έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο αιτημάτων, για το ασφαλιστικό, φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τα κοινοτικά βοσκοτόπια κ.λπ
Φωτογραφία από την επίσκεψη στον κ. Κατσαρό για την αγροτική οδοποιία. O Σύλλογος συγκέντρωσε υπογραφές για να καταδείξει το σοβαρό πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας

Πρόσφατες Εκλογές το νέο ΔΣ

Το Σαββατοκύριακο 17-18 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν εκλογές στον Αγροτικό Σύλλογο. Ήταν οι τρίτες στη σειρά μετά την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου και είχαν κάποια ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά.

Ήταν οι πιο μαζικές σε συμμετοχές υποψηφιοτήτων. Επειδή δε πραγματοποιήθηκαν κάτω από το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, γι’ αυτό και έγιναν στον προαύλιο χώρο του παραληπτηρίου γάλακτος. Στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 50 άτομα δηλαδή το 25% των κατοίκων του χωριού.

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου μας είναι το ακόλουθο:

Σταύρος Μαντατής, Πρόεδρος- ελαιοκαλλιεργητής

Χρήστος Κουτρουλής Αντιπρόεδρος κτηνοτρόφος

Ηλίας Πτερούντιος, Γραμματέας κτηνοτρόφος

Θεόδωρος Μαστέλλος, Ταμίας αμπελουργός

Βασίλης Εμμανουήλ, κτηνοτρόφος

Με αναπληρωματικά μέλη:

Λάκη Χυδεριώτη και Κώστα Πτερούντιο

Φωτογραφία απο Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου

Βέβαια στον Αγροτικό Σύλλογο Ανεμώτιας δεν μετράνε οι σταυροί παρά μόνο για τις αρχαιρεσίες που ορίζονται από τις καταστατικές διαδικασίες. Είμαστε όλοι μαζί, εθελοντές, μαζί με όλους όσους ήταν υποψήφιοι αλλά και με όσους δεν ήταν και στηρίζουν. 

Τι σημασία έχουν όλα αυτά;

Θα συμφωνήσετε ίσως ότι πέρα από οτιδήποτε άλλο μια τέτοια προσπάθεια οφείλει να αγκαλιάζεται. Σίγουρα όχι απ’ όλους, ο καθένας εκλαμβάνει διαφορετικά τα πράγματα, ίσως σύμφωνα και με τα συμφέροντά του, αλλά νομίζω ότι οφείλει να υποστηρίζεται τουλάχιστον από όσους χρησιμοποιούν την φράση «για το καλό του χωριού». Γιατί πάντα όταν ακούω αυτή τη φράση, αναρωτιέμαι πως γίνεται κάποιος να λέει πως θέλει το καλό του χωριού του χωρίς να περιλαμβάνει σε αυτό την καρδιά του χωριού, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους του !

Η τοπική οικονομία βασίζεται στις αγροτικές εργασίες και έχουμε κοινά συμφέροντα στο να τις διαφυλάξουμε, να τις αναπτύξουμε. Κι αν οι δράσεις μας έχουν αυτή τη κατεύθυνση σημαίνει ότι τα καταφέραμε. Όταν για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια και οι κτηνοτρόφοι της Ανεμώτιας ενισχύθηκαν με 5 Ευρώ/ αιγοπρόβατο από το πακέτο de minimis, ήταν μια επιτυχία του αγροτικού κινήματος του νησιού μα και συνάμα μια γενναία ενίσχυση στην τοπική οικονομία.

Όλα αυτά έχουν την σημασία τους επειδή βασικά συστατικά για την πρόοδο είναι η επικοινωνία και η συνεργασία.  Ο ρόλος του Συλλόγου μέσα στη τοπική κοινωνία δεν είναι να διχάσει αλλά να ενώσει όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και να επιδιώξει συνεργασία με άλλους φορείς και επαγγελματικές ομάδες. 

Όπως βέβαια και να απαιτήσει για βελτιώσεις, λύσεις και να σταθεί εμπόδιο όταν απειλούνται τα συμφέροντα των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα. Σε αγροτικά θέματα ο Σύλλογος οφείλει και πρέπει να έχει γνωμοδοτικό λόγο τόσο στο επίπεδο του χωριού όσο και σε επίπεδο Δήμου Δυτικής Λέσβου. 

Εκτός των άλλων αυτό σημαίνει διεκδίκηση από καλύτερες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων μέχρι και παρεμβάσεις σε τοπικά ή εθνικά αγροτικά ζητήματα.

Πολλοί θα πουν «ωραία ως εκεί όμως», αλλά γιατί μια χάραξη νέου δρόμου, τα έργα ανάπλασης /συντήρησης του χωριού μας ή μια πολιτιστική εκδήλωση δεν αποτελούν θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει; Η ανάδειξη των προϊόντων του χωριού μας μέσα από την προβολή του τόπου μας ή η βελτίωση πρόσβασης μέσα από την διάνοιξη νέων δρόμων των συγχωριανών μας στα χωράφια τους δεν αποτελούν αντικείμενο δράσης μας; Η επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και τον αγροτοδιατροφικό τομέα δεν μπορεί να αναδειχθεί ως χρησιμότητα από το Συλλογό μας; 

Ίσως να σκεφτεί κάποιος πως «μέχρι εδώ» μπορεί να φτάσει η δράση μας αλλά ίσως αποτελούν την αφορμή να πάμε ακόμα παραπέρα, να γίνουν διάλογοι και να υπάρξουν παραγωγικές ιδέες και από «εξωτερικούς παρατηρητές» που θα βοηθήσουν επιτέλους τους αγρότες του χωριού μας.     

Ο Σύλλογος που κληρονομήσαμε από το μακρινό 1984 είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νέα γενιά στην Ανεμώτια που όχι απλά συνεχίζει μια ιδέα αλλά και με την φυσική παρουσία της συγκεντρώνεται, προβληματίζεται, συναποφασίζει, διαφωνεί, ψηφίζει, εκλέγει, εκπροσωπεί, γνωμοδοτεί.

Με μια λέξη υπάρχει!

Σε ένα χωριό που συρρικνώνεται και είναι στο χέρι μας είναι να το εμποδίσουμε. Γιατί από τις μικρές ή μεγάλες νίκες που θα καταφέρει ο Σύλλογός μας θα μπει ένα ακόμα λιθαράκι να βελτιωθεί η δουλειά του αγρότη, να προστατευθούν τα εισοδήματά του και να δοθεί κίνητρο και σε νέους ανθρώπους να δουλέψουν στον τόπο τους.

Καθώς ξεπερνάμε την πανδημία, σας περιμένουμε να συζητήσουμε και να καθορίσουμε τις δράσεις μας για το επόμενο διάστημα.

Ανακοινώσεις και νέα μας θα βλέπετε στο παραληπτήριο γάλακτος, σε άλλες αγροτικές επιχειρήσεις του χωριού και φυσικά στην ιστοσελίδα του http://www.asanemotias.wordpress.com

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Σταύρος Μαντατής,

Αγρότης

Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας

Πρόεδρος εξελεγκτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s