Εκδήλωση για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγών

Posted: 10/05/2019 in ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ο Σταύρος Μαντατής
πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 9 Μάη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγών της στη Λέσβο.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ο Σταύρος Μαντατής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας, ο Παναγιώτης Νανίδης, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Λέσβου και ο Γιάννης Συκάς, υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας με τις ελλιπείς και ασυντήρητες υποδομές, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και τις συνεχώς καθυστερούμενες αποζημιώσεις. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κόλπο Καλλονής και στους βιολογικούς που δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν στον κόλπο. Επίσης επισημάνθηκε ο κίνδυνος ενοικίασης μέρους του κόλπου από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μάλιστα συμμετέχουν φανερά και σε ψηφοδέλτια δήθεν ανεξάρτητων συνδυασμών.

Τέλος από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η σημασία που θα έχει για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων η παρουσία μία αγωνιστικής δημοτικής αρχής, η οποία μπορεί σε ένα πρώτο επίπεδο να κάνει έργα και παρεμβάσεις βοηθώντας τους αγροκτηνοτρόφους και αλιείς, αλλά και παράλληλα να αγωνισθεί στο πλευρό τους για ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να επιλύσει αποκλειστικά η ίδια (π.χ. προστασία κόλπου Καλλονής).

ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας Σταύρου Μαντατή

Ποιες είναι οι

Ποιες είναι οι επιδιώξεις το αγροτικού κινήματος στο νησί

Καταρχάς πριν αναφερθούμε στις επιδιώξεις του αγροτικού κινήματος στο νησί, θα πρέπει να πούμε τι είναι το αγροτικό κίνημα και ποιοι το αποτελούνε. Το αγροτικό κίνημα στο νησί μας είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που οργανωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, αντιτασσονται στις αντικροτικές πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε και εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και άλλους πολιτικούς εκφραστές της Ε.Ε και του κεφαλαίου. Τους πρωτοπόρους αγρότες που οργανωμένα αντιπαλεύουν γενικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές.  Αλλά και γενικότερα και άλλους μεμονωμένους αγρότες που μπορεί να μην είναι οργανωμένοι σε Αγροτικούς Συλλόγους όμως έχουν ριζοσπαστική τάση και άποψη και δεν έχουν ακόμα τολμήσει να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Το Αγροτικό κίνημα αποτελείται απο απλους αγρότες  βιοπαλεστες στη ζωή και στο χωράφι που δε μπορούν να βάλουν στο χέρι οι κυβερνήσεις των λίγων και προνομιούχων.. των μονοπωλίων και των εμπόρων που μας παίρνουν τζάμπα τη παραγωγή. Αγροτικό Κίνημα είναι οι – αυτή τη στιγμή- 10  στον αριθμό Αγροτικοί Σύλλογοι που συμπορεύονται και συντάσσονται με την  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Στη γεωγραφική έκταση που καταλαμβάνει ο νεοσύστατος Δήμος της Δυτικής Λέσβου συγκεντρώνεται σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός των αγροτών του νησιού μας.  Κυρίως κτηνοτρόφων και ακολουθούν ελαιοκαλλιεργητές. Αυτές οι εκμεταλλεύσεις ζωικής και φυτικής παραγωγής αποτελούν τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Της οικονομίας που κρατάει ζωντανά τα χωριά μας. Για να παραμείνουν όμως ζωντανά τα χωριά και εμείς οι αγρότες να στα κτηματα μας και να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές μας προσπάθειες και γενικότερα την επαγγελματική μας ενασχόληση,  είναι ζωτικής σημασίας  – η κεντρική και τοπική διοίκηση (δημος –περιφέρεια) να συμβάλει στο να καλυτερεύσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της υπαίθρου. Η πολιτική δηλ που παράγεται από κόμματα, από περιφερειακά, δημοτικά και τοπικά συμβούλια να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να παίρνουν ξεκάθαρη θέση οι εκλεγμένοι αιρετοί δίπλα μας στο δρόμο του αγώνα και όχι απλά με τα λόγια.

Στο συνολό τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγρότης είναι απόρροια πολιτικών αποφάσεων και επιλογών που ενώ φορτώνουν με βάρη τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα ταυτόχρονα δίνουν φοροαπαλλαγές στους μεγαλοαγρότες και μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο. Βαθύτερη αιτία όλων είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης της παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας. Κυρίως λόγω της πρόσδεσης της  Ελλάδας στο άρμα της ΕΕ Της συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια που ειναι επιδιωξη των  ΚΑΠ που αναθεωρούνται κάθε 5 χρόνια και γίνονται όλο και πιο αντιδραστικές.

Το αγροτικό κίνημα στο νησί και γενικότερα στη χωρα μας πρεπει να αναδεικνύει τις αίτιες που οδηγούν στον αφανισμό την μικρομεσαία αγροτιά και ταυτόχρονα να οργανώνει την πάλη του. Η οργάνωση ξεκινάει μέσα απο τους ΑΣ. Μέσα από συμβούλια συσκέψεις και συνελεύσεις Να γίνονται προτάσεις και να δίνεται διέξοδος με τη συλλογική διεκδίκηση. Για παράδειγμα …Εάν σε κάποιο χωριό δεν υπάρχει αγροτικός ιατρός είναι ένα θέμα που αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο του χωριού και θα πρέπει ο Αγροτικός Σύλλογος να κινητοποιηθεί. Αν σε μια κοινότητα δεν υπάρχει χώρος άθλησης της νεολαίας είναι ένα θέμα που αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο. Εάν σε ένα χωριό το δίκτυο ύδρευσης είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία π.χ έχει αμιαντοσωλήνες είναι ένα θέμα  που αφορά τον Α.Σ. Έναν Αγροτικό Σύλλογο αφορά η αντιπυρική , αντιπλημμυρική προστασία και γενικότερα η δημόσια λαϊκή περιουσία.  Όπως τον αφορά και η προστασία της αγροτικής λαϊκής κατοικίας απο τους πλειστηριασμούς.

Παρότι Σε δύσκολες συνθήκες που το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε σε υποχώρηση, που υπήρξαν διασπαστικές τάσεις και κυριαρχησε η μοιρολατρία, υπήρξαν κατακτήσεις.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αγώνες μας έχουν φέρει αποτελέσματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Σε τοπικό επιπεδο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα καταφερε με το πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι να πάρουν 5 ευρώ ανα ζώο στις προσφατες πληρωμές από το λεγόμενο πακέτο Deminimis. (ηταν μια επιτυχία της ομοσπονδίας σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στο υπουργείο νησιωτικής πολιτικής με τον υπουργό τον περασμένο  Ιουνίου).

Καταφέραμε με παρεμβάσεις μας σε κτηνιατρικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες, να αναδείξουμε τις ευθύνες για τις ζωονόσους που όπως πριν δύο χρόνια με την ευλογιά προβάτων έπληξαν το νησί . Συντονίσαμε και διεκδικήσαμε αποζημιώσεις των συναδέλφων κτηνοτρόφων που επλήγησαν ώστε να μην ξεκληριστούν και να μείνουν στο δρόμο. Αγροτικοί μας Σύλλογοι πρωτοστάτησαν στη προστασία των κοπαδιών με απολυμαντικά μέτρα.

Δεν είναι και λίγα τα τοπικά ζητήματα σε χωριά που αναδεικνύουν οι Συλλογοί μας. Έπειτα από την πίεση που ασκήσανε Σύλλογοι έγινε καταγραφή ζημιών σε θεομηνίες και αποζημιώθηκαν γεωργοί από τον ΕΛΓΑ. Παλέψαμε και ματαιώσαμε προσωρινά τη ματαίωση ιδιωτικοποίησης σφαγείων

Σε εθνικό επίπεδο οι κινητοποιήσεις και οι αγωνιστικές δράσεις με μπροστάρη την Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που συντασεται και η δικά μας ομοσπονδία έφεραν αποτελέσματα.

Κερδίσαμε από το 2014 για πέντε χρόνια να μην πληρώνουμε Τέλος επιτηδεύματος.

Κερδίσαμε Αφορολόγητο στα 8.700€ και μειωμένο Εφκα σε σχέση με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες απο το ’16 ο Εφκα ξεκίνησε απο 18% τωρα ειναι στο 22% Στους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες ηταν απο την αρχή 28%

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Κερδίσαμε Ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι 7.500€ Διεκδικούμε ακατάσχετο 12000€ 1.250€ μηνιαίως που εχουν όλοι επι 12 μήνες Γιατί εμεις δεν πληρωνόμαστε καθε μήνα… Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Η κατάκτηση του αφορολόγητου ορίου έστω και κουτσουρεμένου, των αφορολόγητων ενισχύσεων, αποζημιώσεων, προγραμμάτων, δεν είναι παραχώρηση της κυβέρνησης αλλά κατάκτηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και των κινητοποιήσεων του 2016 με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα επί 40 συνεχή μερόνυχτα που ανάγκασαν την κυβέρνηση να το ψηφίσει ενώ αρχικά διατυμπάνιζε ότι οι αγρότες δεν θα έχουν αφορολόγητο.

Είναι χοντρό ψέμα ότι το 90% των αγροτών δεν πληρώνει φόρο ή πληρώνει ελάχιστα επειδή έχει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο. Διότι οι αγρότες όπως και άλλα λαϊκά στρώματα φορολογούνται όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα αλλά με βάση τα πλασματικά τεκμήρια διαβίωσης και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία υπερφορολογείται. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει θεσπίσει δεκάδες φοροελαφρύνσεις για εφοπλιστές και βιομηχάνους. 

Κερδίσαμε Ανακοπή χειρότερων μέτρων που μας ετοίμαζαν.

Δυο από τις κυριότερες κατευθυντήριες γραμμές μας που συχνά έχουμε και στη κορωνίδα των διεκδικήσεων και στο πλαίσιο πάλης μας είναι: οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και το κόστος παραγωγής. Έχουν τόσο λερωμένη την φωλιά τους που δεν τολμούν να πουν λέξη για το αίσχος των ανοιχτών τιμών σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα έστω και προσχειματικά μέσα στα προεκλογικά τους προγράμματα. Δεν λένε λέξη για το γεγονός ότι πουλάμε πάμφθηνα τα προϊόντα μας και φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση 5-6 φορές ακριβότερα με αποτέλεσμα οι έμποροι, βιομηχανίες και μεταποιητές να κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών με τις πλάτες και ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν λένε λέξη για το ακριβότερο πετρέλαιο σε όλη την Ε.Ε που η μέση τιμή του είναι 60 λεπτά/λίτρο και στην Ελλάδα 1.40-1.50€/λίτρο

Φτάσαμε στο σημείο το νερό να είναι πιο ακριβό από το γάλα.. 0,70 το κιλό το πρόβειο γάλα 0.40 το γίδινο. Και να πληρώνουν όποτε θέλουν

Τιμές προϊόντων: Ζητάμε Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους.

Κόστος παραγωγής: Ζητάμε  Αφορολόγητο πετρέλαιο. Ζητάμε Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικούρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στααγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.

Σε αυτή τη κατεύθυνση το αγροτικό κίνημα μεταξύ των άλλων επιδιώκει μια σειρά μέτρων που μειώνουν το χαμένο εισόδημα μας .  και ειδικότερα

 • Την τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων ώστε να είναι προσβάσιμοι όλο το χρόνο και  με σχετική άνεση να εξασφαλίζεται η μετακίνηση στα κτήματα μας. Στους χώρους δουλειάς που ασκούμε τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δρασηριότητες .Σε σημεία με χρόνιο το πρόβλημα βατότητας ρίψη τσιμέντου, διάνοιξη των αναγκαίων φρεατίων ή γεφυριών. Βέβαια για να επιτευχθεί η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας σε βαθμό που να εξυπηρετεί ουσιαστικά τους αγρότες πρεπει να γινει πρόσληψη μονίμου προσωπικού που θα στελεχώσει την αρμόδια υπηρεσία του Δημου.
 • Επισκευή, συντήρηση και δημιουργία έργων έγγειων βελτιώσεων όπου κρίνεται για την υδροδότηση  κτημάτων. Για παράδειγμα ο Α.Σ Ανεμώτιας σε συνεργασία και με το τμήμα αγροτικής οικονομίας Καλλονής έχει πρωτοστατήσει το να επισκευαστεί το δίκτυο άρδευσης και να αντικατασταθούν οι τσιμενταύλακες με σωλήνες  pvc και να αξιοποιηθεί το νερό από δυο φράγματα. Όπου κρίνεται να κατασκευαστουν νέα και να παρέχεται δωρεαν νερό σε ορεινά ελαικοκτηματα που παράγωγουν εξαιρετικης ποιότητας ελαιολάδο.
 • Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής με μείωση της τιμής του νερού άρδευσης και του ρεύματος που  αντιμετωπίζει τους αγρότες ως βιομήχανους.
 • Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Να μάθουμε πόσα και που βρίσκονται τα κοινοτικά βοσκοτόπια. . Τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος από τους κτηνοτρόφους έναντι ενοικίων να επιστρέφονται με ανταποδοση πχ κατασκευή δημοτικων σταυλικων εγκαταστασεων, ποτιστρων κτλ Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων
 • Βοήθεια σε κτηνοτρόφους για την ηλεκτροδότηση  σταυλικων καταστάσεων ιδιαίτερα των «νέων αγροτών» και κτηνοτρόφων όσο μακριά κι αν βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους.
 • Παροχή δωρεάν τεχνογνωσίας σε όλους τους αγρότες για τη βελτίωση της  παραγωγής μας. Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την έρευνα .
 • Ένταξη όλων των αιτούντων για τα σχέδια βελτίωσης στο Βόρειο Αιγαίο. Εξασφάλιση χρηματοδοτικών πακέτων για την ένταξη των επιλαχόντων σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. 
 • ΑΣΦΆΛΗΣΗ- ΣΥΝΤΆΞΕΙΣ. Η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές στον ΕΦΚΑ από ότι πλήρωνε στον ΟΓΑ. Η μείωση που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ για τις εισφορές αφορά σε ένα πολύ μικρό μέρος, το 8% των αγροτών που έχουν υψηλά εισοδήματα και αυτό το παραδέχθηκε με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός κ. Αραχωβίτης που είπε ότι με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ ανακουφίζουμε τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες. Η απαράδεκτη σύνδεση της εισφοράς με τον κατώτερο μισθό των εργαζομένων προσπαθεί να δημιουργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό». Φέτος που αυξήθηκε ο μισθός με λίγα ψίχουλα αυξήθηκαν επιπλέον οι ασφαλιστικές εισφορές μας. Και βεβαίως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουμε συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστέο εισόδημα της επόμενης χρονιάς με συνέπεια να πληρώνουμε ακόμη περισσότερα.  Με τον απαράδεκτο Νόμο Κατρούγκαλου ο αγρότης που βγαίνει σε σύνταξη παίρνει 49 ολόκληρα ευρώ για το 2019 και μόνο επειδή πλήρωνε για τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές στον ΟΓΑ η σύνταξη του κυμαίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία στα 320€. Σύνταξη πείνας μετά από δεκάδες χρόνια δουλειάς στο χωράφι. Όσο για τις παροχές του ΕΦΚΑ ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό, το ίδιο τα Νοσοκομεία, όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει καλύτερα να μην αρρωστήσει. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της ΚΑΠ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Όλες οι κυβερνήσεις χρωστάνε στον ΕΛΓΑ από 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο από το 2012 και δεν έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ. Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί μόνο με τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές και από αυτές πληρώνονται οι εργαζόμενοι, καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του, δίνονται ποσά σε μνημονιακές υποχρεώσεις και ότι μένει μοιράζεται σαν φιλανθρωπία στους αγρότες επειδή οι κτηνοτρόφοι πολύ σπάνια αποζημιώνονται. Ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με τους αγώνες μας. Καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των περσινων καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
 • Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κτηνιατρείων. Πρόληψη και μέτρα προστασίας για την μη εξάπλωση ζωονόσων όπως καταρροϊκός, μελιταίος πυρετός, η ευλογιά κ.α. Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν.
 • Επαναλειτουργία δημοτικών σφαγείων. Κατασκευή δημόσιου  αποτεφρωτηρίου για την καύση υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης με έλεγχο του κράτους.
 • Να παραμείνει το καθεστώς των διήμερων για τους αμβυκούχους διότι το χύμα τσίπουρο στηρίζει την αμπελουργία. Μέτρα προβολής και προώθησης του κρασιού και στηριξης των αμπελουργων.
 • Η Ομοσπονδία επανελλειμένα σε περιφερειακα συμβούλιαα έχει απαιτησει τη Πλήρη ανάληψη της δακοκτονίας από την Περιφέρεια με έλεγχο και ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  όπως γινόταν μέχρι το 2011. Αύξηση της χρηματοδότησης του κονδυλίου, πρόσληψη επαρκούς προσωπικού μόνιμου και εποχιακού για την κάλυψη και του πιο απομακρυσμένου ελαιώνα. Πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για έρευνα, παρακολούθηση και έλεγχο του έργου της δακοκτονίας Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ στους ελαιοπαραγωγούς για την περσινή τεράστια απώλεια του εισοδήματος.  Εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε τον κίνδυνο πο αντιμετωπίζει η ελαιοκομία φέτος με το κερδοσκοπικό παιχνίδι των δυο εταιριών της μια αναδόχου εταιρίας και των μεταξύ τους καταγγελιών
 • Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα λάδι και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές.
 • Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων. Έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες που σέρνουν στα αγροτοδικεία και στα ανακριτικά τμήματα τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους όπως έγινε φέτος με την πρωτοφανή δίωξη στο Μπλόκο Νίκαιας την δεύτερη κιόλας ημέρα των κινητοποιήσεων χωρίς καν να έχουν το δικαίωμα της απολογίας οι αγρότες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε και να κάνετε την αυτοκριτική σας που καταπατάτε το συνδικαλιστικό μας δικαίωμα να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. 30 χρόνια δεν σταμάτησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις από την ποινικοποίηση και τον αυταρχισμό ούτε και τώρα θα σταματήσουν γιατί μας αναγκάζει η βάρβαρη πολιτική σας να βγαίνουμε στον δρόμο. Εσείς είσαστε οι «ηθικοί αυτουργοί» των μπλόκων και όχι οι συνδικαλιστές. Η δική σας πολιτική μας εξαθλιώνει, μας ξεκληρίζει, κλείνει σπίτια. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το ποια αιτήματα θα διεκδικεί το αγροτικό κίνημα και ποια μορφή αγώνα επιλέγει κάθε φορά το αποφασίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και κανείς άλλος. Η πολιτική που δημιουργεί σοβαρά και οξυμμένα προβλήματα και τα αιτήματα που έχουμε πρέπει να υλοποιηθούν στο σύνολο τους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προίόντα για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες  που δημιουργεί η πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε που θα γίνει ακόμη χειρότερη στην επικείμενη αναθεώρηση της.

Τα προβλήματα και η αντιλαικότητα της πολιτικής δεν κρίνονται κάθε φορά από τον αριθμό των τρακτέρ και των αγροτών που βρίσκονται στον δρόμο
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα οφείλει να οργανώσει πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάλη του τα επόμενα χρόνια. Με νέους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους που θα έχουν ουσιαστική λειτουργία, θα είναι μαζικοί και θα κινητοποιούν τον κόσμο. Με τους Αγροτικούς Συλλόγους την  Ομοσπονδία με το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Με την ανάπτυξη της κοινής δράσης και αλληλεγγύης με τους εργατουπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων επειδή έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο και αυτή η συμμαχία μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας. 

Από εκεί και πέρα είναι και ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη και κτηνοτρόφου να πιστέψει στην δύναμη του συλλογικού αγώνα, να συνειδητοποιήσει πως ότι κατακτήσαμε ήταν με τα πόδια είτε με τα τρακτέρ στους δρόμους, πως η αδράνεια, η απογοήτευση, η ηττοπάθεια μόνο κακό του κάνει. Ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους όλοι όσοι ενώ αντιμετωπίζουν αδιέξοδα με την μη συμμετοχή τους στους αγώνες το μόνο που καταφέρνουν είναι να στηρίζουν την κυβέρνηση που τους οδηγεί στον χαμό. 
Εμείς εδώ θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια να διεκδικούμε γιατί πάνω από όλα είμαστε περήφανοι για τον δίκιο αγώνα και την αξιοπρέπεια που του δίνουμε. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s