Στάση Πληρωμών

Posted: 22/05/2012 in Uncategorized

Συχνά πυκνά προβάλλεται το ιδεολόγημα για στάση πληρωμών και αδυναμία καταβολής μισθών αν τυχόν βρεθούμε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εκβιαστικό δίλημμα που έχει να κάνει με την παραμονή ή όχι της χώρας στην «φιλόξενη» ευρωπαϊκή «οικογένεια» και στόχο έχει την τρομοκράτηση των απλών ανθρώπων της δουλειάς ώστε να συναινέσουν στην επιβολή περικοπών του εισοδήματος και στο τσάκισμα των εργασιακών κατακτήσεων τους.

Η στάση πληρωμών με την οποία απειλούν οι θιασάρχες του «ευρωπαϊκού πλαισίου» για να περάσουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζεται τώρα σε αρκετούς κλάδους και δεν είναι κάτι που θα έρθει ως αποτέλεσμα της ανυπακοής μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα -μήνα Μάιο- οι κτηνοτρόφοι της Ανεμώτιας πληρώθηκαν το γάλα του Φεβρουαρίου, τρείς ολόκληρους μήνες αργότερα! μάλιστα προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως ήταν και φτηνότερο από την συνηθισμένη τιμή πώλησης δηλ 0.85 αντί για 0.87 Ευρώ.

Δεν είναι όμως λίγα και τα χωριά της Λέσβου που η πληρωμή γίνεται με καθυστέρηση έως και τεσσάρων μηνών. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το υπαρκτό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ελεύθερη αγορά, οι νόμοι κίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο οι αγρότες μένουν σκυφτοί και ανοργάνωτοι θα δέχονται την πληρωμή τους όποτε θελήσουν τα καρτέλ του γάλακτος χωρίς κλαδικές συμβάσεις ή τουλάχιστον χωρίς την δυνατότητα να διαπραγματευτούν μέσα από κάποιο συλλογικό όργανο.

Λύση υπάρχει και βρίσκεται στην ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και στη συμπόρευση με το ταξικό λαϊκό κίνημα που παλεύει για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους και εργατική λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα θέσει τον πλούτο στην υπηρεσία αυτών που των παράγουν. Για αυτά πρέπει οι αγρότες να παλέψουν γυρνώντας θαρραλέα την πλάτη στα διλήμματα αυτά που τους θέλουν φτωχούς είτε με δραχμή είτε με ευρώ.

Σταύρος Μαντατής

Γ.Γ Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας

Σχόλια
  1. Ο/Η Anonymous λέει:

    Σε μια εποχή που ο λαός της χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις δεν γίνεται να βρισκόμαστε σε εφησυχασμό.
    Μας λένε ότι: είμαστε τεμπέληδες, δεν παράγουμε, δεν είμαστε «ανταγωνιστικοί» και με λίγα λόγια ότι ευθυνόμαστε για την οικονομική κρίση για να μας δημιουργήσουν την λαθεμένη αντίληψη ότι ευθυνόμαστε για την ύφεση και να μας καταστήσουν συνένοχους στα νέα εγκλήματα που ετοιμάζουν. Η αλήθεια είναι ότι 20.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίζονται το χρόνο (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κράτους) και για αυτό δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι αγρότες που δεν έκαναν τάχα σωστούς υπολογισμούς στα οικονομικά τους αλλά η Κοινή Αγροτική Πολιτική που έχει ως κεντρικό άξονα της τον ανταγωνισμό που μια χαρά εφαρμόζεται τόσα χρόνια. Εμείς γνωρίζουμε την ουσία, την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Παραμένουμε για τρεις μήνες απλήρωτοι στο γάλα και όταν πληρωθούμε διαπιστώνουμε ότι η τιμή αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, οι έμποροι ζωοτροφών δεν δέχονται πίστωση και οι πολυεθνικές μας πουλάνε πανάκριβα τα αγροτικά εφόδια. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που έφεραν οι κοινοτικές δεσμεύσεις που υπογράφτηκαν και η παραγωγική ανασυγκρότηση που προτείνεται ως λύση οξύνει την αγωνιστικότητα, δεν καταργεί τις κοινοτικές ποσοστώσεις της ΚΑΠ, που μετέτρεψαν την Ελλάδα από αυτάρκη σε εισαγωγέα γάλακτος, κρέατος, λαδιού, ζάχαρης κ.α. και συρρικνώνει περεταίρω την αγροτική παραγωγή.
    Σύμφωνα με τα σενάρια που ήδη συζητιούνται δεν αποκλείεται η συρρίκνωση της Ευρωζώνης και η έξωση της Ελλάδας και άλλων χωρών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από τη μεριά μας γιατί σε οποιαδήποτε δικαίωση των σεναρίων τίποτα δεν θα παραχωρηθεί όσο η αγροτιά βρίσκεται στο περιθώριο. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να μην μείνει στον καναπέ και να παρακολουθεί το τηλεοπτικό σόου που εκτυλίσσετε στις οθόνες των τηλεοράσεων με τους επίδοξους «σωτήρες» που επαναδιαπραγματεύονται. Η ζωή μας, η λαϊκή και εθνική ανεξαρτησία μας, το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα δεν χωράνε σε διαπραγματεύσεις. Η φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν την σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s