ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: Αδιάβατη η αγροτική οδοποιία….η λύση στα «μπαλώματα»

Posted: 26/02/2012 in Uncategorized

(ΦΩΤΟ: Ο αγροτικός περιφερειακός «δρόμος» από το υδραγωγείο προς το νεκροταφείο στην Ανεμώτια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της άσχημης αγροτικής οδοποιίας που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν) 

Αναδημοσίευση από το ΡΑΔΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗ http://www.radiokalloni.gr/

Ανεμώτια θέλουν να επισκευάσουν τους αγροτικούς δρόμους με «λοταρίες».

Με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι στην Ανεμώτια είναι ευκαιρία να φέρουμε στην δημόσια διαδικτυακή κοινότητα  φωτογραφίες για ένα θέμα (σ.σ της αγροτικής οδοποιίας) που ταλαιπωρεί γενικότερα τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέσβου και να θίξουμε τον όχι και τόσο αθώο ρόλο των ιθυνόντων που σημειωτέον δεν φημίζονται για την συνέπεια των λόγων και των έργων τους.

Ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη ο Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας με ανοιχτές επιστολές εφιστούσε την προσοχή στους φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Πέρασε αρκετός καιρός από τότε και ο κόσμος μάζεψε τις ελιές, άρχισε να μεταφέρει γάλα από τις μάντρες στα τυροκομεία και να πηγαινοέρχεται στα κτήματα για τις αγροτικές ασχολίες του από τους δυσπρόσιτους αγροτικούς δρόμους που σταδιακά χάλασαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις νεροποντές. Αποδείχτηκε ότι όχι μόνο η επισκευή τους δεν είναι στις «προτεραιότητες» της Δημοτικής Αρχής ή της Περιφέρειας αλλά ούτε και στα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Αν είχαν συντηρηθεί έγκαιρα, αν είχαν ανοίξει τα φρεάτια κατά μήκος των δρόμων, δεν θα βρίσκονταν τώρα σε αυτό το χάλι. Οι αγρότες που καθημερινά κοπιάζουν στα χωράφια, για να τα φέρουν βόλτα με την οικογένειά τους στο ήδη πενιχρό εισόδημα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα επιπρόσθετα οικονομικά βάρη από την πολυδάπανη συντήρηση των αυτοκινήτων ή άλλων αγροτικών μηχανημάτων.

Το πρόβλημα με την συντήρηση τις αγροτικής οδοποιίας συνδέεται με την επιβολή- εφαρμογή των «αναπτυξιακών» μοντέλων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Αυτά τα μοντέλα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά Τοπικής Διοίκησης έχουν συμβάλει στην μείωση των δαπανών για την συντήρηση και πρόληψη στην αγροτική οδοποιία, έχουν προκαλέσει απολύσεις και μειώσεις μισθών. Δεν γίνεται να τα αντιμετωπίσουμε και ξεκομμένα από την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων. Έχουν ευθύνη όσοι έχουν «βάλει πλάτες» να εφαρμοστούν ή τα εφαρμόζουν, όσοι δεν προειδοποίησαν και δεν τα καταδικάζουν τώρα. Αυτά τα αποτελέσματα πληρώνουμε σήμερα με τα χαράτσια και τα ακριβά ανταποδοτικά τέλη. Είναι υποκρισία όταν εμφανίζονται τοπικοί ή δημοτικοί «άρχοντες» τάχα μου συμπονώντας τους αγροκτηνοτρόφους την στιγμή που με τις πράξεις τους έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση.

Ειδικότερα και οι «λύσεις» που λανσάρονται όπως ο «εθελοντισμός» του στυλ βάζουμε τους αγρότες στα κρέιντερ για να επισκευάσουν τους αγροτικούς δρόμους ή βγαίνουμε στο σεργιάνι να μαζέψουμε χρήματα με «λοταρίες» για μερικά «μπαλώματα» στην αγροτική οδοποιία είναι καθαρά ευκαιριακές, αποκρύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων, αποφεύγουν να φέρουν ενώπιον των ευθυνών τους όσους συμβάλουν στο να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα.   Είναι αντιδραστικές επειδή καλούνε τους φτωχούς αγρότες να ξανά πληρώσουν για παροχές που ήδη πληρώνουν και θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Γιατί αν πραγματικά νοιάζονται για τους αγροτικούς δρόμους και τον μόχθο του αγρότη δεν ενώνουν την φωνή τους, με τους αγρότες στα συλλαλητήρια; Γιατί αρνούνται ή γιατί δεν επιδιώκουν να πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις σε κάθε χωριό και να συζητηθούν σε άλλη βάση αυτά τα θέματα; Γιατί δεν παλεύουν να καταργηθεί το χαράτσι για τις σταυλικές εγκαταστάσεις;

Άμα θέλετε να φτιάξετε τους δρόμους με «λοταρίες» πηγαίντε να ζητήσετε λεφτά από τα καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος που έχουν τεράστια κέρδη ή πληρώστε απ’ την τσέπη σας αλλά μη ζητάτε άλλα λεφτά από τον φτωχό αγρότη.

O αγρότης και ο κτηνοτρόφος που χρειάζεται σε καλή κατάσταση τους αγροτικούς δρόμους για να πηγαίνει στο χωράφι του δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το κάλπικο ενδιαφέρον, δεν πρέπει να δεχτεί να του «πιάσουν τα μάτια» με αυτά. Ο αγροτικός κόσμος που έχει κουραστεί να ακούει για οφειλόμενους πόρους, για θυσίες, για ανταγωνιστικότητα και οικονομική κρίση, που έχει κουραστεί να πληρώνει είναι καιρός να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το γνήσιο ενδιαφέρων από το τυχοδιωκτισμό.  Είναι καιρός να βάλει στη θέση τους όλους αυτούς τους τσάμπα προστάτες. Είναι καιρός να παλέψει με αιτήματα με διάρκεια, να ενώσει την φωνή του με αυτή των υπόλοιπων θιγόμενων εργαζόμενων και να διεκδικήσει για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του αυτά που του ανήκουν:

  • Να μην γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στον τομέα συντήρησης της οδοποιίας και να στελεχωθεί άμεσα ο Δήμος και η Περιφέρεια με μόνιμο προσωπικό και μηχανήματα επισκευής- συντήρησης.
  • Να καταργηθούν στην πράξη  όλα τα αγροτικά χαράτσια.

Σταύρος Μαντατής Γ.Γ  του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s