Γενικά Στοιχεία Συλλόγου

α ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου 1984 από 39 ιδρυτικά μέλη. Το καταστατικό του συζητήθηκε και ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των ιδρυτών τη 15η Ιανουαρίου 1984.

Ο Αγροτικός Σύλλογος σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι μια πρωτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση. Γενικός σκοπός του Αγροτικού Συλλόγου είναι η διεκδίκηση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του και όλων των αγροτών.

Ειδικότερα ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, σκοπεύει:

  • Στην ταξική συνειδητοποίηση του αγρότη, στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών του αρχών.
  • Στη διατήρηση της πνευματικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού μας επιπέδου.

Τα μέλη του παραδοσιακά απασχολούνται στην κτηνοτροφία, ελαιουργία, γεωργία και αμπελουργία.

Στη μακρόχρονη διαδρομή και παρουσία του στη τοπική κοινωνία της Ανεμώτιας ο Αγροτικός Σύλλογος στάθηκε δίπλα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των αγροτών τα οποία προσπάθησε να ερμηνεύσει και να επιλύσει. Πάντα με σεβασμό στους ανθρώπους του μόχθου πρωτοστάτησε ή συμμετείχε σε δράσεις που καλυτέρευαν το βιοτικό επίπεδο γενικά των κατοίκων της υπαίθρου. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα, οι αποζημιώσεις σε φυσικές καταστροφές, η διεθνής ειρήνη κ.α … ήταν μερικές από τις αιτίες που μέλη του διαμαρτυρήθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο.  Ο Σύλλογος έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να αποκτήσουν δικό τους αγροτικό αυτοκίνητο αφού σύμφωνα με νομοθεσία ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπέγραφε πράξη πιστοποίησης. Πρότεινε και διεκδίκησε την πρόσληψη αγροφύλακα και πολλά άλλα.

Διατελέσαντες πρόεδροι ήταν: ο Βαγής Χρήστος του Γεωργ., Κεργιακής Ιωάννης του Τριανταφ. Παπαδόπουλος Τριαντάφυλλος του Κίμωνα, ο Χυδεριώτης Ιγνάτιος του Κύριλλου, ο Παπαδόπουλος Ιγνάτιος του Μιλτιάδη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 έπειτα από σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων πάρθηκε η απόφαση της επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου ο οποίος είχε περιέλθει σε αδρανοποίηση.  Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές και αναδείχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από νέους μόνιμους αγρότες της Ανεμωτιας . Στις 20 Δεκεμβρίου 2015 ξανά πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. , Ελεγκτικής Επιτροπής και (για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια) Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Στο ίδιο πνεύμα, με τη νέα γενιά της Ανεμώτιας συνεχίζει μέχρι και σήμερα …

Σε δράσεις του Συλλόγου συγκαταλέγονται:

  • (Πολιτισμός). Η διοργάνωση 3 συνεχόμενων ετών τουρνουά ποδοσφαίρου στην Ανεμώτια. Με συμμετοχή ομάδων από άλλα χωριά της Λέσβου και με κοινωνικά μηνύματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στον αλκοολισμό και τα τροχαία ατυχήματα. Πρωτοβουλία για την επισκευή της οροφής του Δημοτικού Σχολείου Ανεμώτιας. Μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και βοήθησαν στην διοργάνωση τους.
  • (Συνδικαλισμός) Η συμμετοχή σε κάθε μορφή διεκδίκησης καλύτερων κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Η συμμαχία με πληττόμενες- από τις Μνημονικές πολιτικές – κοινωνικές τάξεις, για κατάργηση των χαρατσιών κ.α. Γενικά η διεκδίκηση της επιστροφής του παραγόμενου πλούτου, πίσω στους παραγωγούς του. Η αποστολή βοήθειας στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-μετανάστες.  Η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017. Ενέργειες για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Γενικά συμμετοχή και προάσπιση του διεκδικητικού πλαισίου που διαμορφώνεται έπειτα από συσκέψεις και συνελεύσεις σε Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα υπαίθρου και ταξικών δυνάμεων όπως η Ο.Α.Σ.Λ και η ΠΑΣΥ.
  • (Ενημέρωση) Για λόγους ενημέρωσης των αγροκτηνοτόφων σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις εργασίες τους διοργανώθηκαν: Ενημερώσεις από κτηνίατρους, γεωπόνους και μελετητές. Δημιουργήθηκε διαδικτυακή σελίδα www.asanemotias.wordpress.com απ όπου ενημερώνει και προβάλει σχετικά με το έργο και τους σκοπούς του.

Σήμερα ο Αγροτικός Σύλλογος πορεύεται με αισιοδοξία απέναντι στις νέες προκλήσεις της εποχής. Στην ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος ώστε η οικονομική βιωσιμότητα να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική.  Στην προάσπιση του αγροτικού επαγγέλματος και την συνεχή εξύψωση της επαγγελματικής συνείδησης των αγροτών μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Η προστασία και υπεράσπιση της καλλιεργήσιμης γης από το ξένο κεφάλαιο. κ.α.

Με μνήμη στον αγώνα των προκατόχων αγροτών αλλά και ευθύνη στις νέες γενιές καλείται να συνεχίσει την παρουσία του. Στην ανάπτυξη ενός δυναμικού, καινοτόμου, εξωστρεφούς και βιώσιμου αγροτικού τομέα, που παράγει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και αξίας, που να αφήνουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς και να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού.
Στην βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών και στην εξασφάλιση δίκαιης ανταμοιβής της εργασίας και της ευρύτερης προσφοράς τους στην οικονομική και κοινωνική συνοχή του τόπου .

Για τους παραπάνω λόγους επιδιώκεται η μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του αλλά και όλων των κατοίκων της Ανεμώτιας σε δράσεις του.

ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΥΓΟΥ:

IMG_20170429_142617 (1).jpg

1987. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος σε επιστολή του εξηγεί τους λόγους με θέμα το διορισμό αγροφύλακα.

img_20160914_192046-1

2016. Η Απάντηση του κ. Βαλσαμίδη Θεόδωρου, Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε επιστολή του Προέδρου του Αγροτικου Συλλόγου, Μαντατή Σταύρου σχετικά με την επισκευή της οροφής στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας.